top of page
Search

PRVÁ NÁVŠTEVA U ZUBÁRA


Každé dieťa je malá osobnosť. Niektoré je hrdinom hneď ako vstúpi do dverí, iné je malý bojko.

Spolupráca dieťa - rodič - zubár je veľmi dôležitá.

Dieťatku najprv všetko poukazujeme, keď si prinesie hračku 🧸zahráme sa na zubára a spolu s dieťaťom pozrieme hračke ( mackovi či autíčku 🚗 na zúbky zrkadielkom, odfúkneme slinky fúkačom a zasvietime svetielkom.


Potom, keď už dieťa vie čo sa robilo hračke a že sa to hračke páčilo, dieťa samé, alebo s rodičom povozíme v kresle a vyšetríme zúbky.


Všetko vysvetľujeme detskou rečou, nehovoríme slova ako ihla či vŕtať.

Zub aj červíka uspíme horkou vodičkou a keď bude dieťa tíško, možno bude počuť červíka 🐛. Zúbky sa u nás umývajú vodičkou, červíka a špinky ktoré v zúbku nechal vyberáme bágrom. Červík je bordelár a robí si v zúbkoch izbičky a v nich neporiadok. Preto musíme zub úplne vyčistiť a dať do vyčisteného zuba plastelínové dvere, ktoré zázračným svetlom zmeníme na tvrdé nedobitné.


Takže už žiadny červík 🐛 nemá šancu sa do zúbka vrátiť.

A keď je už zub🦷veľmi spapaný, dáme k zúbku formičku, aby sme mohli urobiť zub taký pekný a okrúhly ako bol predtým.


Je dôležité, aby rodičia deťom nehovorili o svojich zlých zážitkoch z detstva, ihlách či strašnej bolesti.


Pre dieťa je rodič vzor, takže keď je rodič nastavený tak, že zubár je kamarát, ktorý chce zúbkom pomôcť a červíka vyhnať, dieťa sa prestane báť.


Keď dieťa spolupracuje a zub si dá ošetriť, je dôležité ho odmeniť nejakou malou hračkou, omalovánkou, či nálepkou. Dieťa je so sebou spokojné a na ošetrenie sa teší 😀




121 views0 comments
bottom of page